PUCH knallert - Artikel fra Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad - PUCH nogstalgi og den danske PUCH knallert klub - www.puchklub.dkPUCH-nyt fra PUCHKlub.dk

Ekstraudsendelse af nyhedsbrev fra PuchKlub.dk i anledning af det første PUCH-møde. Mødet er det første planlagte PUCH-møde i en række landet over - og det var en stor succes.

 

Fredericia Dagblad dækkede det første PUCH-møde i PuchKlub.dk, hvor der blev udgivet en flot artikel om PUCH knallert klubben. Artiklen var i Fredericia Dagblad lørdag den 12. august.
 
For dem der ikke har muligheden for, at læse artiklen i hverken Frederica Dagblad i lørdags eller i Vejle Amts Folkeblad i går, tirsdag den 15. august, hvor artiklen også blev bragt, så har vi i PuchKlub.dk valgt at udsende hele artiklen via vort nyhedsbrev, som en ekstra udsendelse.
 
Det første PUCH-møde blev holdt hos medlem Jan Jacobsen (LJCykler.dk) på Prangervej i Fredericia.
 
Hermed en stor tak for en helsides og meget flot artikel til de to professionelle 'drenge': Journalist Morten Kiilerich og Fotograf Michael Svenningsen, begge fra Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad - her 7 mdr. efter starten af knallertklubben: PUCHKlub.dk
 
God fornøjelse med læsningen til vore medlemmer, der jo hjælper til med at løfte vores fælles kulturarv.
 
Red. PuchKlub.dk
 

 

 
Danmark har fået en klub for fans af de legendariske knallerter fra PUCH. Stiftere er Niels Teilbæk (th.) og Lars E. Jensen (tv.), fra Fredericia. De er snart 50 år og indehavere af hver en PUCH VZ50 - den store model med rigtig aura af bøfsandwich, Jolly Cola, store bøvser, Slade, læderjakker og pigejagt.
 

Pariserbøf, Puddelhår og Puch

Midaldrende mænd fra Fredericia og Vejle har startet en klub, der hylder legendariske knallerter og de fede 70’ere

 

Af Morten Kiilerich og Michael Svenningsen (foto)
Fredericia Dagblad 12. august 2006
 
Jeg husker en familie på vores vej i 1970'erne.
 
Hans-Jørgen, Mogens, Bjarne, Kenny og Flemming havde en svedende fed far, en lille hårdtarbejdende fabriksmor og hver deres knallert. Særligt blege Kenny og hans store røde Puch VZ 50 står tydeligt i min erindring. Han var den hårdeste af de fem rødder, som snotunger ikke skulle råbe tøsedreng efter, hvis vi ønskede at opleve næste afsnit af »Vinterbyøster«.
 
De tider samt mere fredelige minder om ungdomsårene dengang og i 1980'erne dyrker små 100 medlemmer af en ny landsdækkende Puch-klub. Klubben blev stiftet for godt 6 mdr. siden af Niels og Lars, Fredericia.

 

Det karakteristiske grønne og hvide våbenskjold fra Daimler-Puch Fahrzeugtechnic GMBh i Østrig. PuchKlub.dk dyrker både det tekniske og det nostalgiske.
  

Medlemmer strømmer til klubben

Efterfølgende er det strømmet til med fans af den østrigske knallert, der ikke produceres mere, men som i mange år toppede salgslisterne. Ikke mindst pigernes Puch Maxi.
 
Drengene i  www.puchklub.dk sværger dog til MS 50'eren med to eller tre gear eller den største af dem alle
- bemeldte VZ 50. De har familier og gode job i dag og efterhånden ikke så meget hår som dengang, hvor den stod på bøfsandwich, Jolly Cola, store bøvser, Slade, sorte læderjakker med rødt for, pigejagt - og frem for alt ungdommens frihed.
- Med en fuld tank og en 10'er på lommen var næste stop jo Paris. 

Fra venstre er det Ulrik Kristensen (Vejle), Lars E. Jensen (Fredericia), Ulrich Thorup (Vejle), Niels Teilbæk (Fredericia) og Michael Schrøder (Vejle).
 
Bemærk knallerten bagerst i billedet. En PUCH Monza fra 1976, der udloddes topshinet med 12 mdr. medlemskab i klubben, 12 mdr. ansvarsforsikring, ny styrthjelm og selvfølgelig en bog: "Overhaling i 3. gear".
 

Verden lå åben

De større drenge, man så op til, kørte også alle sammen Puch, husker Ulrich Thorup, 49 år og fra Vejle. De var såkaldte rockere. Flipperne havde måske en lille Piaggio eller en Velo Solex, og diskerne noget helt tredje eller bare rulleskøjter. - Der var en lidt skidt fyr. Bjarne hed han. Han lejede sin Puch ud til os knejter. Et kvarter for to smøger eller en halv dag for en 20'er. Det var fedt, fortæller Ulrich.

 

Dannet ved et tilfælde

Puchklub.dk blev til ved lidt af en tilfældighed

- Det kom sig af, at jeg havde købt en VZ 50 fra 1969, der skulle sættes i stand hjemme i mit værksted. Den ville jeg køre til arbejde på. Ikke noget med én af der moderne scootere. Det skulle sgu være en rigtig knallert med den rigtige lyd, som den jeg havde som ung, fortæller Niels Teilbæk, 48, Fredericia. Hans jævnaldrende kammerat Lars E. Jensen - også fra Fredericia - kom forbi til en hyggebajer: - Hvad har du dog gang i?, sagde jeg til Niels, men så rørte jeg bare én enkelt gang ved strålespidsen og var med det samme tilbage på min 15 års fødselsdag den 6. oktober 1973, hvor jeg fik en Puch. Sådan én skal jeg bare have igen, tænkte jeg henne i Niels værksted. Det fik Lars, og så var de to, som troede, at en klub for knallerterne fra Steyr-Daimler-Puch Fahrzeugtechnic GMBh i Graz eksisterede i forvejen. Det gjorde den imidlertid ikke.
 

Hjemmeside for fans

På nettet fandt de frem til 38-årige Michael Schrøder fra Vejle: www.puch.dk
 
Han var udlært knallertmekaniker og havde opkøbt Puch i Danmarks restlager mere end 20 år efter, eventyret var slut.
 
Ny lovgivning indførte i 1979 begrænsninger i knallerters motorkraft, sædelængde og vægt for at komme tuninger og bagpassagerer til livs.
 
En VZ 50 kunne i kyndige og oliesnavsede hænder forvandles til en fartmaskine med gedebukkestyr og stars and stribes malet på tanken.
 
- Med specialfremstillede cylindere og en Dell'Orto karburator kørte jeg 60 km. i timen op ad samtlige bakker i Vejle minus Kiddesvej og Chr. Winthersvej. Men der var mange ulovlige knallerter dengang, mindes Ulrich Thorup.
Reklame fra 1970'erne. Den slog på prestige, piger og friheden overskrævs på en PUCH. Taget fra en brochure i hjemlandet Østrig, må man gå ud fra. Den unge dame bærer vist tyrolerkjole.
 
Michael og naboen Ulrik Kristensen, 40, sælger stumperne fra stalddøren. På hjemmesiden www.puch.dk kan man stadigvæk købe nye og originale reservedele.
 
www.puchklub.dk kan man se, hvad medlemmerne har sat til salg eller hvad de efterspørger. Disse handelsmuligheder er derfor noget af en grundstamme i den nye klub. Der er på www.puchklub.dk også mulighed for medlemmerne at få direkte besked via e-mail, når noget nyt dukker op i shoppen.
 

Den første planlagte køretur

Derudover er der planlagt en køretur søndag den 27. august, og på hjemmesiden, der rummer meget mere end "Opslagstavlen", er der også et debatforum undervejs for medlemmerne - blandt mange andre ting. For eksempel tilbud om billig ansvarsforsikring og links til klubber i udlandet samt relevant knallerttrivia.
  

Adgang til tøserne

- Det skulle bare være en Puch, selvom det irriterede, at man til en Kreidler kunne købe et tuningsæt syd for grænsen, så de kunne køre fra os, fortæller Ulrich Thorup.
 
En nok så vigtig grund var, at tøserne som bekendt ofte kørte en model Maxi: - Det var vores indgang til det andet køn, for vi kunne jo ordne en Puch Maxi for dem, når den gik i stykker. Og så var der jo så meget andet, man kunne ordne ved samme lejlighed.
 

Meeen det er nu ikke sigtet med Puchklub.dk i dag...

 

Relevante links til de medlemmer som deltog i det FØRSTE PUCH-møde i Fredericia.
Mødet blev afholdt hos medlem Jan Jacobsen på Prangervej i Fredericia:
 
Jan Jacobsen - www.ljcykler.dk
Niels Teilbæk - www.vz50.dk
Michael Schrøder - www.puch.dk
Lars E. Jensen - www.it-profil.dk
 
Direkte link til Fredericia Dagblad og Vejle Amts Folkeblad: www.eavis.vejleamtsfolkeblad.dk

 
Login Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv