Knallertcelebriteter:

Jes, det er en Puch!

 

Politiken 18. september 2006
"Bagsiden" - side 14 

Af Bjarne Schilling
 
 

Man skulle tro, at der sad en stuntman i sadlen, men Bagsiden kan afsløre, at et af dansk filmhistories mest hæsblæsende stunts slet ikke involverede hjælp udefra: Det var Kjeld og Yvonnes knægt, Børge, alias Jes Holtsø, som kørte gennem plankeværket på sin Puch i 'Olsen-banden går amok'.

 

»Ja, det klarede jeg selv«

»Kan du køre gennem et plankeværk«, spurgte de, og det kunne jeg da sagtens.
 
Jeg havde erfaring med den slags, for jeg begyndte at køre på knallert, da jeg var omkring 11.

I mindernes land. Æresmedlem af PuchKlub.dk, eks-Børge og eks-William Jes Holtsø i gårsdagens sensommersol på en PUCH VZ50 fra 1973. Knallerten er venligst udlånt af Michael Schrøder, Vejle.   Foto: Lars E. Jensen, PuchKlub.dk

 

Hvis man lagde sin Puch ned på siden, kunne man lige smutte igennem på stier og sådan nogle steder, hvor der var bomme for. Og så huskede man som regel at standse og vinke til politiet, der var efter én«, oplyste Jes Holtsø, da Bagsiden i går så ham blive udnævnt til æresmedlem af PuchKlub.dk.
 
»Vi tog scenen med plankeværket 3-4 gange, og jeg væltede hver gang. Der var kun omkring tre meter at bremse på omme bagved, og det var i en baggård, hvor der var skygge og derfor fyldt med mos, så der var sindssygt glat. Jeg plejede ikke at køre med hjelm, men de sagde, at det skulle jeg. Og det var godt, for da jeg så på hjelmen bagefter, havde den fået et ordentligt hak foran«, siger han.
 
Jes Holtsø var med i ti Olsen-bandefilm, og også i rollen som hr. og fru Olsens søn William i 'Huset på Christianshavn' leverede han en masse solid Puch-kørsel. 
 
 
Lars E. Jensen, Jes Holtsø og Niels Teilbæk
Foto: Lars E. Jensen, PuchKlub.dk
I går blev han hyldet af Lars E. Jensen og Niels Teilbæk, som har oprettet PuchKlub.dk af bare begejstring for det hedengangne østrigske knallertmærke, der især gennem 1970'erne bar myriader af unge mænd - og piger - gennem teenageårene. For pigernes vedkommende typisk Puch Maxi-modellen med det praktiske automatgear, mens den mandlige del af ungdommen svor til udgaverne med tre gear.
 
»Puch Maxi var en fantastisk maskine, og man ser dem stadig. Men man kunne ikke stejle på dem som på de store Puch'er. De har deres helt egen sjæl. Når man ser dem, kommer man helt i tvivl: Er det en motorcykel?«, siger Jes Holtsø.
 
Det var ikke kun på film, at han nød det frie liv i sadlen:

»Jeg har levet på en Puch. Vi var et sjak på tyve stykker, som kørte sammen, og som tog på sommerferie på Bornholm på knallert. Jeg er beæret over at være blevet æresmedlem, og det var helt fantastisk at få lov at prøve at køre Puch igen i dag. Jeg havde først en tregears, men den blev stjålet, og så fik jeg en togears. Der var da andre knallerter, men dem grinede vi ad. Puch var et statussymbol dengang - det var frihed. Det skulle være en Puch.

 
Det var også nemt at få dem til at køre omkring 60 km i timen, og det var en passende fart, syntes vi«.

Det syntes politiet og politikerne ikke, og i 1977 havde de fået nok. Loven blev lavet om, så knallerter højst måtte have to gear og veje 60 kilo. Det skulle bringe farten ned på de lovlige 30 km/t.

 
Salget af knallerter raslede ned - og politiet mistede hurtigt en møjsommeligt indhentet specialviden - den ekspertise, der gjorde, at enhver betjent på sekunder kunne fastslå, om en knallert var blevet hakket og boret og gearet og planet eller tunet - hvilket på bødeforlæggene meget praktisk blev samlet under betegnelsen »konstruktive ændringer«.
 
Nu er der klubbens hjemmeside tilbage, hvor Puchfolket kan udveksle erfaringer, drømme - og reservedele, hvis de har brug for det.
 
Puchs produkter taler man ikke længere om. Efter salget til det italienske firma Piaggio i 1987 bygges der efter klubbens mening kun »plastikknallerter«.

Dem ville man aldrig få gennem et plankeværk.

 
Artiklen er offentliggjort på www.puchklub.dk med skriftlig tilladelse
Dagbladet Politiken mandag den 18. september 2006 
Journalist Bjarne Schilling bjarne.schilling@pol.dk
Fotograf (original artikel): Miriam Dalsgaard 
Fotograf (billeder på denne side: Lars E. Jensen, PuchKlub.dk)
 

TAK til Bjarne Schilling for en god og sober artikel

Hermed en stor tak til Dagbladet Politikens udsendte journalist Bjarne Schilling og til fotografen Miriam Dalsgaard for deltagelse ved denne ceremoni, hvor Jes Holtsø blev Æresmedlem i PuchKlub.dk
- den danske veteranknallert klub for PUCH knallert entusiaster.
 
Læs her om hvordan dette fremragende interview med Jes Holtsø kom i stand
Login Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv