Niels Teilbæk (th) og Lars E. Jensen (tv)

Danmarks PUCH knallert klub PuchKlub.dk

- nostalgi på 2 hjul

Af Jørgen Kjær
 

Hvem husker ikke Børges Puch i Olsen-bandenfilmene og hvem husker ikke sin egen ungdom med den østrigske knallert? Skulle man have glemt detaljerne, er der håb forude!

 

Vi to ”gamle drenge” Niels Teilbæk og jeg stiftede den 1.februar 2006 en Puch knallert klub i Danmark, fortæller Lars E. Jensen fra Fredericia.

 
Vi er begge 48 år, og vi savnede ligesindede at dele minderne og glæderne fra de gode gamle Puch dage med. Det var dengang, hvor knallerten betød frihed, status, kammeratskab og piger. Vi søgte vidt og bredt efter en klub for Puch knallert interesserede, men der var ingen i Danmark. Vi kiggede på hinanden og så var sagen klar.
 
Vi syntes det var mærkeligt, at der ikke var nogen klub, da Puch jo gennem tiden har været en af de største knallertfabrikker og dermed i utallige år den førende knallert i Danmark. I 1966 var Danmark verdens største importør af de østrigske knallerter. I 1977 rundede man 300.000 solgte knallerter i Danmark. Der måtte være mange, der huskede den. Vi startede derfor, lidt tøvende, selv en ”klub” for Puch entusiaster.
 
Lars og Niels er begge optimister og håbede på en tilgang af medlemmer på 5-10 personer om året. Dér tog de dog begge meget fejl. Efter kun 6 måneder, var der mere end 100 tilmeldte brugere og nu er der 125, så NU har de da fået nogen ligesindede at tale med!
 
Klubben blev skabt med håbet om, at der stadig var nogen, der huskede de gode teenage år og glæden ved, at køre på en Puch knallert, fortsætter en begejstret Lars E. Jensen.
 
PuchKlub.dk, som klubben også hedder, henvender sig til alle, der på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med en Puch knallert. Puch knallerten betragtes af flere generationer, som en del af den store danske kulturarv, der nu gennem fællesskabet i PuchKlub.dk plejes og bevares.
 
Klubben er ikke kun for dem, der ejer en Puch- eller Tomos knallert. ”Klubben” er også for dem, der "kun" har minderne og nogle gode Puch historier, at fortælle fra teenage årene.
 
Klubben er selvfølgelig behjælpelig med gode råd, tips, historier og anekdoter fra "de gode gamle dage". Det er også gennem klubben du møder dem, der har de rigtige Puch knallert reservedele og dem, der kan hjælpe dig til at få din Puch knallert ud at køre igen, fortæller Lars og gør opmærksom at der er klubmedlemmer, der laver komplette restaureringer, for dem, der ikke selv har tid eller evner til at restaurere en gammel Puch!
 
For at understrege klubbens seriøsitet kan henvises til en ualmindelig flot og instruktiv hjemmeside www.Puchklub.dk , der vil gøre langt større klubber misundelige. Hjemmesiden er en guldgrube af information og nostalgi på 2 hjul for dem, der har interessen for de gamle knallerter og for at bevare vores fælles kulturarv.
 
Lars E. Jensen har naturligvis også selv en Puch. Det er en model VZ50 fra 1969, som Niels Teilbæk har sat 100% i stand, så den står flottere end fabriksny.
 
Min første Puch var fra 1970.
Det startede egentlig med, at Niels en dag ringede, at jeg skulle komme ned på hans værksted og få en øl. Der stod en dynge, der lignede noget, der var løgn. Lidt efter lidt fandt jeg ud af at det var en rusten Puch, han ville til at sætte i stand. Lidt efter lidt meldte minderne sig, og jeg huskede drejningerne med fingrene på den indstillelige strålespids. Det gav mig kick´et! Jeg fik derefter en underlig dårlig samvittighed. Hvor var den gamle Puch, der for mig i teenageårene var indbegrebet af frihed?
 
Niels fandt en Puch VZ50'er til mig - faktisk den, der gav mig kick'et, og tro det eller ej: Jeg har nu ofret 34.000 kr. på den og Niels et par hundrede arbejdstimer for, at få den til at se ud som ny, indrømmer Lars gerne. Det er alle pengene værd.
 
Den særlige lyd af en Puch knallert motor får minderne frem, det vil jeg godt betale for, slutter Lars E. Jensen, der, ligesom Niels, sprudler af planer for klubben. Der skal laves en masse arrangementer og klubben får restaureret et par knallerter, der skal udloddes til medlemmerne.
 
Af Jørgen Kjær
Klassisk Bil & MC
November 2006
 
Relevant link til denne artikel:
 
 
Login Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv