Skidegodt, Egon - Olsen-Banden på Viborg museum
18. marts – 14. august 2016

 
Nu kan alle fans af Olsen-Banden igen gå i gang med skældsord som: hundehoveder, socialdemokrater og hængerøve, skidesprællere og ikke mindst elendige amatører.
 
Fra den 18. marts 2016 kan man på Viborg Museum opleve den store særudstilling om de 14 Olsen-Bande film, der med 'garanti' er den største succes i dansk filmhistorie.
 
Udstillingen er lavet på baggrund af Olsen-Bandens eget univers, og man vil kunne træde ind i Yvonnes stue og sidde ved bordet, hvor så mange af Egons geniale planer er blevet præsenteret for hans to og tro følgesvende, Kjeld og Benny.
 
/Red. PuchKlub.dk


Udlån af knallert
- mage til én af dem, som lille 'Børge' kørte på i Olsenbanden-filmene.

 

LEJ på Museum

Den 7. marts 2016 kørte jeg en tur til det nordlige Vejle, for at besøge Ulrich 'Schnurrbarten' - og for, at låne en knallert af ham. Det skulle være én 100% mage til én af dem, som Jes Holtsø (Børge), kørte på i nogle af Olsenbanden filmene.
 
Vi fik en god kop aften-kaffe, en smøg og en god 'snak' omkring knallerten og nogle af de film, som netop denne model har været med i. Efter en god stund med rå-hygge, fik vi en times tid efter læsset knallerten i PUCH-bilen, hvorefter turen gik hjemad.
 
Dagen efter kørte jeg til Viborg Museum, hvor jeg havde en aftale med Rikke Johansen Smidt, der er formidlingsdirektør på Museet.
 
Efter en kop kaffe, en god 'snak' (uden smøg), så fik jeg lejlighed til, at gå rundt og kigge på alle de velkendte effekter fra filmene - og det var IKKE så lidt, skulle jeg lige hilse og sige. Det var næsten, som at træde direkte ind i både den ene og den anden Olsenbanden-film.
 
Egon, Kjeld og Bennys kostumer og ikke mindst Yvonnes fine dragter.
Axel Strøbyes kendte politiuniform.
Pengeskabet fra Franz Jäger i Berlin.
Og MEGET, MEGET mere...
 
Udstillingen er Viborg Museums egen produktion, men den tager afsæt i den flotte og meget besøgte særudstilling Mächtig Gewaltig (Skidegodt), som Kunsthalle Rostock har haft på programmet i efteråret 2015. Nordisk Film bidrager med udlån af filmklip og effekter, ligesom flere af de personer, der var med til at skabe filmenes univers bidrager.

Endnu ikke medlem?

Som medlem i PuchKlub.dk / Puchklubben, så deltager du automatisk i år i udtrækningen af en PUCH Maxico (Jubilæumsudgave 1986).
 
Du får 25% RABAT hos THansen på alle knallert- og scooterdele. Der er rabataftale med PrimusDanmark.dk, når du handler
værktøj - også til hus og have.
 
Gode rabatter med MopedSpeed samt en udsøgt service hos alle vore officielle samarbejdspartnere - herunder PuchParts.dk - FACykler.dk - Vangsoetrim.dk
 
   
 

Fakta om knallerten fra Ulrich 'Schnurrbarten'

PUCH VZ 50. 1973.
Den ”store Puch”, som vi kaldte den, var den mest populære knallert blandt rigtige knægte i tresserne og indtil slutningen af halvfjerdserne. Den var et ”must” ligesom Iphonen er det i dag. Pigerne og tøsedrengene måtte nøjes med mindre, og det var hyppigst en Puch Maxi.
 

Vz 50 blev introduceret på det danske marked i 1965. De første to årgange blev siden lidt nedladende kaldt plastik-puch, og det var første i 1967 den første ”rigtige” store Puch kom på markedet.

 
Fakta: VZ 50.

Cylindervolumen: 48,8 cm3 med blæsekøling

Cylinderdiameter: 38 mm

Slaglængde : 43 mm

Udroslet effekt: 2,5 hk

Neddroslet affekt iflg. loven: 1 hk ( Cylinderen var plomberet og stemplet var længere).

Hastighed udroslet: 55 km/t

Hastighed neddroslet : 30 km/t

Antal gear: 3, men der kunne købes et tunsæt på 5,5 hk og en firetrinsgearkasse.

 
Produceret i Østrig af Steyer-Daimler-Puch AG, og importeret til Danmark 1967 – 1977. Modelen blev i hele perioden kun ændret på få detaljer. Der var to farve kombinationer Rød/Sølv eller Sort/Sølv, og det var i høj grad regionale eller lokale forhold der bestemte, hvilken der var den hotteste.
 
 
Den største ændring i modelrækken kom i 1974, hvor VZ 50 Flagskib med fartvindskølet motor og binklys blev introduceret. Danmark var ubestridt Puchs største eksportmarkede med mange hundrede tusinder i årene 1955- 1980.

Den udstillede Puch er en årgang 1973, og er opbygget af hovedsaligt nye originale reservedel ( NOS ).

 
Supplerende læsning: Overhaling i 3. gear Jens Jessen side 64 – 91 ( GT Forlag ISBN 87-989725-1-0 ).
 
For retfærdighedens skyld skal det nævnes, at nedenstående billeder kan give indtryk af en MASSE 'rod', da ALT blot lå rundt omkring - klar til opsætning af håndværkere og de ansatte på Museet.
 
 
 
 
 
 
 
Login Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv